BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

teisipäev, 13. september 2011

Telefonide positsioneerimisest

Mobiiltelefoni asukoht on omaniku taskus

Suvised üritusterohked päevad ja kuumalained on tekitanud olukorra, kus inimesed kaotavad asju või unustavad neid kohtadesse, mida nad ei suuda hiljem tuvastada. Sellest tulenevalt on sagenenud inimeste pöördumised politseisse palvega positsioneerida kadumaläinud mobiiltelefoni asukohta. Paljudel juhtudel on sellise pöördumise taustaks mobiilsideoperaatori müügiesinduse klienditeenindaja soovitus.

Totalitaarrežiimist väljudes valisime demokraatliku režiimi, kus inimeste õigusi kaitsevad seadused ning neid järgib ka politsei. Sellest tulenevalt ei ole politseil õigust igal ajal ja iga telefoni asukohta positsioneerida ehk selle asukohta kindlaks määrata.
Kui telefon on seotud kuriteoga või kurjategijaga, siis on politseil võimalik kriminaalasja raames seadusest tulenevaid tegevusi teha. Positsioneerimine on jälitustoiming ning loa selle läbiviimiseks annab prokuratuur.
Muul juhul reguleerib telefoni positsioneerimist elektroonilise side seaduse § 88. Vastava paragrahvi lõike 3 järgi peab sideettevõtja riigisisestele hädaabinumbritele, Euroopa ühtsele hädaabinumbrile 112 ja julgeolekuasutuse ühele lühinumbrile helistamise korral tegema riigisisesele hädaabiteenistusele, häirekeskusele ning julgeolekuasutusele tasuta kättesaadavaks helistaja telefoninumbri ning teabe helistaja asukoha kohta. Ehk telefoni asukoha kindlaksmääramine on võimalik siis, kui hädasolija ise helistab ja soovib abi.
Kolmas võimalus on inimese asukoha kindlakstegemiseks olukord, kui inimene on maastikul kadunud ja politseil on alust arvata, et tema elu on ohus sellisel määral, mis ei võimalda eksinul helistada. Samuti olukord, kus ilmastikuolud (näiteks külm) võivad mõjuda ajakriitiliselt eksinu tervislikule seisundile.
Need loetletud variandid on ainuvõimalikud, kus saame positsioneerida telefoni asukohta, et saaksime abi osutada helistajale. Muud juhud telefoni positsioneerimiseks on politsei poolt välistatud.
Head inimesed, hoidke oma varal silm peal. See on parim kaitse teie sidevahenditele ning säästab teid ka ebameeldivatest sekeldustest.

Olev Naarits
Lääne Prefektuuri juhtimiskeskuse juht

0 comments: