BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

reede, 27. august 2010

Muudatused rahvastikuregistris

SISEMINISTEERIUM Pressiteade 30. juuni 2010
Perekonnaseaduse jõustumisega kaasnevad muudatused rahvastikuregistris

1. juulist jõustub uus perekonnaseadus ja perekonnatoimingute seadus. Samaaegselt toimub üleminek rahvastikuregistri täiendatud infosüsteemile. Uue töövahendi saab ligi 700 perekonnaseisutoiminguid teostavat ametnikku, notarit ja vaimulikku.

Jõustuv perekonnaseadus ja perekonnaseisutoimingute seadus toovad mitmeid muudatusi perekonnasündmuste registreerimisel. Näiteks valitakse abielu registreerimisel varasuhe, sünni registreerimisel määratakse hooldusõigus ning seniste perekonnaseisutunnistuste asemel väljastatakse tõendeid.

Siseministeeriumi rahvastikutoimingute osakonna juhataja Enel Pungase sõnul on uue seaduse rakendamisel ja tarkvara kasutuselevõtul esmatähtis, et inimeste teenindamine oleks tagatud. „Juhul, kui ülemineku ajal peaks tekkima ajutisi tehnilisi tõrkeid, on selleks ette nähtud võimalus teostada toiminguid ka paberblankettidel,“ selgitas Pungas.

Paralleelselt infosüsteemiga on kõikidel perekonnaseisuametnikel olemas sünni, surma, abielu ja lahutuse registreerimiseks paberavaldused, paberkanded ja -tõendid. Ajutise tehnilise tõrke korral võtab ametnik inimeselt avalduse vastu ja teostab toimingu paberil ning annab inimesele ka tõendi.

Rahvastikuregister on riigi põhiregister, kus hoitakse kõikide Eesti kodanike ja Eestis elavate välismaalaste isikuandmeid nagu näiteks sünniaeg ja -koht, nimed, sugu, kodakondsus, elukoht, perekonnaseisu ja isikut tõendavad dokumendid ning andmed ema, isa, lapse ja abikaasa kohta.

Eestis registreeritakse kuus keskmiselt 1400 sündi, 1350 surma, 300 abielu ning 4000 elukohta.

Rahvastikuregistriga on X-tee kaudu seotud pea kõik riigi infosüsteemid ja selle päringute maht kasvab kiiresti. Kui 2009. aastal teostati sinna üle 20 miljoni päringu, siis 2010. aastal on neid eeldatavalt juba 30 miljonit.

Perekonnaseaduse ja perekonnaseisutoimingute seaduse on välja töötanud justiitsministeerium. Perekonnaseisutoimingute seaduse rakendusasutus on siseministeerium.

0 comments: