BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

kolmapäev, 20. mai 2009

Google raamatukogu probleem

Valitsuse 21.05.2009 istung

18. Ülevaade Euroopa Liidu haridus-, noorte- ja kultuurinõukogu 11. ja 12. mai 2009. a istungist
Esitajad: haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, kultuuriminister Laine Jänes
Tüüp: Ülevaade

Ülevaate esitavad kultuuriminister ja haridus- ja teadusminister. Nõukogus kinnitati 2012. aasta Euroopa kultuuripealinnadeks Portugalist Guimarães ja Sloveeniast Maribor. 2013. aasta Euroopa kultuuripealinnadeks kinnitati Prantsusmaalt Marseille ja Slovakkiast Košice.

Saksama tõstatas infopunktina Google’i raamatute küsimuse. Alates 2004. aastast on Google oma nn raamatukogu projekti raames digiteerinud ligi 7 miljonit USA raamatukogudes olevat raamatut, loomulikult ka paljude Euroopa autorite omi. Loodud on suured andmebaasid ilma autoritelt eelnevalt nõusolekut saamata. Google viitab USA autoriõiguse seaduses olevale õiglase kasutuse doktriinile. Selle kohaselt on õigus avaldada teoseid hariduslikel eesmärkidel ilma selge volituseta. Teema on oluline ja mõjutab EL kultuuripärandi digiteerimise õiguslikke küsimusi.

Saksamaa soovis pöörata liikmesriikide tähelepanu sellise tegevusega seonduvatele riskidele ja võimalustele ning algatada Euroopa Liidu tasandil põhjalik arutelu. Küsimuse olulisust tunnistasid Prantsusmaa, Austria ja Holland ja soovisid samuti selle põhjalikku käsitlemist EL tasandil. Volinik V. Reding märkis kokkuvõtteks, et komisjon on antud teemast täielikult teadlik ja on kutsunud kokku suure esindajate ringi, kus kõrvuti ELiga osalevad ka Google’i esindajad. Samuti ollakse teadlikud sellest, et USA ja ELi seadusi ei saa üksteisele üle kanda. Seeparast, rõhutas ta, on väga oluline, et liikmesriigid toetaksid Euroopa digitaalraamatukogu algatust Europeanat ja oleksid valmis kaasama kirjastajaid infosisu digiteerimisel.

0 comments: