BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

teisipäev, 25. jaanuar 2011

Pressimuuseum Põltsamaal

Post Scriptum. Eesti ajalehe kujundus 1766. aastast tänapäevani

Tähistamaks eesti ajakirjanduse 244. sünnipäeva avati novembris 2010 Põltsamaa Muuseumis näitus “Post Scriptum. Eesti ajalehe kujundus 1766. aastast tänapäevani”. Näitus on üleval 31. jaanuarini 2011.

Väljapaneku näol on tegemist Pressimuuseumi olulisima ja mahukaima näitusega. Külastajatel on võimalik tutvuda eestikeelse ajalehe kujunemislooga selle hälliperioodist tänapäevani. Väljas on valik vanimaid eesti ajalehti. Filmiarhiivi abiga on võimalik vaadata kaadreid sellest, kuidas 1930ndatel valmis Postimees. Näha saab Maalehe poolt annetatud ajalehe küljenduslauda ja Äripäeva võidukarikat maailma ajalehekujunduse konkursilt.

Näitus püüab meelde tuletada tõika, et 1766. aasta hilissügisel hakkas just Põltsamaa külje all Kuningamäel ilmuma arstlikke nõuandeid jagav perioodiline trükis “Lühhike Öppetus”, mida peetakse eestikeelse ajakirjanduse alguseks.

Näituse koostasid Roosmarii Kurvits ja Raivo Suni ning kujundas OÜ Trikk. Väljapanekut toetas Kultuurkapital ja Hasartmängumaksu Nõukogu. Ajalehenäidistega aitas Eesti Kirjandusmuuseum.

Pressimuuseum on 2009. aastal registreeritud eramuuseum, mis tegutseb eesti ajakirjanduse hällis Põltsamaal. Tegemist on esialgu nö projektimuuseumiga, mis püüab huvilistele pakkuda erinevaid ajakirjandusloolisi väljapanekuid. Infot muuseumi tegemiste kohta leiab selle kodulehel www.pressimuuseum.ee

0 comments: