BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

neljapäev, 20. detsember 2007

A-energiaklass vajub minevikku

Kodumasinate A-energiaklass võib peagi olla minevik

Euroopa kodumasinatootjad kutsuvad Euroopa Liitu üles kasutusele võtma uut avatud lõpuga energiatähiste süsteemi, sest paljud tooted on tänasest skaalast välja arenenud. Tootjate ettepaneku eesmärgiks on kiirendada energiaefektiivsete toodete arengut ja seeläbi vähendada üle Euroopa eralduva CO2 hulka.

Praegu kasutusel olevad energiatähised G-st A-ni näitavad ostjatele toote energiaefektiivsust ning A-klass tähistab vastavalt energiasäästlikemat toodet. Vajaduse uue tähiste süsteemi järgi on tinginud kodumasinate kiire areng - paljud Euroopa kodumasinad on senistest energiatähistest välja kasvanud, ületades juba praegu mitmete näitajate poolest A-energiaklassi. Seetõttu on näiteks külmikute puhul ajutiselt kasutusele võetud A+ ja A++ klassid.

Lisaks soovivad tootjad tänase A-energiaklassile vastavad külmikud ja sügavkülmikud juba aastaks 2013 efektiivsuseskaalalt samm-sammult välja jätta.

Kodumasinatootjad pakuvad uueks tähistamisvõimaluseks numbrilist ning avatud lõpuga skaalat (näiteks numbreid 1-7). Iga kord, kui teatud protsent toodetest jõuab kõrgeimasse skaalasse, lisatakse tippu uus klass (antud näite puhul klass 8, siis klass 9 jne) ning madalaim jäetakse skaalalt välja (klass 1, seejärel klass 2 jne). Numbrite muutudes nihkub ka värviskaala, millel tähistatakse sügavaima rohelisega alati energiaefektiivseimat toodet ning väheefektiivseid punasega.


Uuel süsteemil oleks senisega võrreldes palju eeliseid, millest peamine on iseeneslik uuenemine. Nii ei ole süsteemi muutmisel vaja pidevaid seadusemuudatusi ning avatud lõpp tagab, et numbrid ei lõppe otsa.

0 comments: