BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

neljapäev, 18. detsember 2008

Rakenduskava Läänemere kaitseks

KESKKONNAMINISTEERIUMI PRESSITEADE
11. detsember 2008
Läänemere kaitseks valmis Eestil rakendusplaan

Täna, 11. detsembril kiitis Vabariigi Valitsus heaks Läänemere tegevuskava rakendusplaani eesmärgiga täita rahvusvaheliselt võetud kohustusi Läänemere kaitsmiseks.
Möödunud aasta novembris kiitsid Läänemere kaitse komisjoni (HELCOM) kuuluvate riikide esindajad heaks Läänemere tegevuskava, mis näeb ette kõigi suuremate merekeskkonna probleemide lahendamise aastaks 2021. Tegevuskava eesmärk on saavutada Läänemere hea seisund aastaks 2021. Selleks nähakse ette abinõud merekeskkonna eutrofeerumise takistamiseks, mis tähendab inimtegevusest põhjustatud lisamõjude piiramist ja vältimist. Samuti tuleb säilitada Läänemere bioloogiline mitmekesisus, piirata võõrliikide sissetungi ning vältida ohtlike ainete merre sattumist.
“Selleks, et Läänemere tegevuskavas seatud eesmärke täita, on Eestis moodustatud merekomisjon, mille juhtimisel valmiski Läänemere tegevuskava rakendusplaan aastateks 2008–2011,” ütles Keskkonnaministeeriumi merekeskkonna büroo juhataja Silver Vahtra. “Plaan näeb ette koostööd mitme ministeeriumi vahel.”
Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ülesandeks on mereline tegevus, ohtlikud ained ja eutrofeerumine (meresõiduohutus, laevadelt pärinev reostus). Siseministeerium tegeleb merereostuse avastamise ja likvideerimisega. Sotsiaalministeeriumi valdkonnad on suplusvee kvaliteet, ohtlikud ained. Põllumajandusministeerium – eutrofeerumine (põllumajandusest lähtuv reostus), ohtlikud ained (biotsiidid) ning looduse kaitse ja bioloogiline mitmekesisus (kalaressursside kasutamine). Keskkonnaministeerium – eutrofeerumine, looduse kaitse, bioloogiline mitmekesisus, mereline tegevus ja rakendusplaani üldjuhtimine. Komisjoni töösse on kaasatud ka Rahandusministeerium.
“Plaani rakendamiseks vajalikud tööd tuleb ministeeriumidel kavandada oma arengukavades ja tööplaanides, kaasates valitsemisala asutusi, ettevõtjaid ning kutseliitusid,” märkis Vahtra. “Vajalike tööde rahastamine käib põhiliselt välisabi arvelt.”
Läänemere pindala on 415 266 km2, valgala on neli korda suurem ehk 1,7 miljonit km2. Mere keskmine sügavus on ligi 50 meetrit. Veehulk Läänemeres on ligi 21 000 km³. Läänemere veevahetus on ligikaudu 2% aastas, kogu vesi vahetub 25 aasta jooksul.
Läänemere keskkonna seisundi parandamine eeldab kõigi HELCOMi riikide ühist panust. Läänemere ääres asuvad riigid on Taani, Eesti, Soome, Saksamaa, Läti, Leedu, Poola, Rootsi ja Venemaa. Läänemere valgalal asuvad Ukraina, Tšehhi, Valgevene ja Slovakkia. Igal aastal veetakse mööda Läänemere laevateid üle 500 miljoni tonni lasti. Läänemere sadamate vahel kurseerib üle 50 reisiparvlaeva päevas.
Lisainfo:
Silver Vahtra,
Keskkonnaministeeriumi merekeskkonna büroo juhataja, 626 2987, 5322 5036

0 comments: