BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

kolmapäev, 31. detsember 2008

Arktiline külm tulekul

Uus aasta toob Värskast Ristnani arktilise külma

MERIKE MERILAIN
Maaleht, 31. detsember

Ilma poolest hallile aastale paneb viimase punkti mööduv tsüklon. Kuigi sadusid oli pea igal ajal normi piires ja üle selle, siis lumega ollakse sel lahkumishetkel ikka kitsid.
Nii võtavadki Hiiu-, Saare-, Lääne-, Pärnu- ja pool Harjumaad uut aastat vastu külmalt helkivate tähtede all mustal maapinnal.
Ida pool on lumeõnne rohkem jagunud (või õigemini pole sula novembrituisust ja sellele lisandunud lumest lõplikult jagu saanud).
Üks näib aga kindel olevat – arktiline külm tuleb koos uue aastaga nii Ristnasse kui Värskasse.
Rannikul on külma tunda eelkõige tugeva põhjakaare tuulega, sisemaal liigub ka temperatuuri näit jõudsalt miinuspoolele.
Külma kohale vedanud tsüklon jääb Põhja-Venemaale ja selle tagalas püsiv loodevool toob meile mitu päeva ikka külma ja kuiva arktilist õhku.
Lumesaju võimalus on suurim merel ja vahel võib mõni lumepilv ka rannikule ära eksida. Püsiva lumikatte tekkimiseks Lääne-Eestis on aga rohkem vaja.
Üks peibutav variant on laupäeval või pühapäeval mere kohal tekkiv osatsüklon, mis võiks ju ka Lääne-Eestit lumega rõõmustada.
Tsükloni teekond võib kulgeda üle Läti itta, pöörates meil küll tuule kirdesse ja tuua kohale veelgi külmemat õhku, kuid lumi võib jääda naabrite manu.
Uue aasta alguse kõige külmemaks päevaks võib kujuneda esmaspäev, mil tsüklon on eemaldunud, taevas jälle selge ning -20 kraadi sisemaal pole mingi ime.
Teisipäeval võib ilmamuutus saabuda kaugetelt põhjalaiustelt Karjala kohale laskuva tsükloniga. See keerab tuule läänekaarde ning toob merelt pehmemat õhku ja ehk ka lund.
Kolmapäeval-neljapäeval pöördub tuul tsükloni tagalas jälle põhjakaarde ja uus portsjon arktilist õhku kihutab kohale.
Head vana aasta lõppu ja meelepärast ilma uuel aastal!

0 comments: