BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

neljapäev, 9. aprill 2009

Merele suunatud laskealade keskkonnamõju

Kaitseministeeriumi pressiteade

Valmimas on merele suunatud laskealade keskkonnamõju hindamise lõpparuanne

Tallinn, 8. aprill 2009 – Kaitseministeeriumi poolt tellitud täiendavad uuringud merele orienteeritud laskealade keskkonnamõju strateegiliseks hindamiseks (KHS) valmivad 20. aprilliks.

Kaitseministeerium täiendas esialgset keskkonnamõju strateegilise hindamise aruannet täiendavate sotsiaalseid aspekti puudutavate (sh. vibratsioon ja teed) uuringutega, mille tellimise vajadus täpsustus tänud kohalike omavalitsuste ja elanike aktiivsele kaasamisele.

Esmase aruande tagasisidena esitatud ettepanekud võimaldasid oluliselt tõhustada väljaõppega kaasnevate sotsiaalsete ja majanduslike aspektide mõju hindamisprotsessi. Aruande tutvustamine toimus mullu oktoobrist detsembrini ning avalik arutelu oli kõige aktiivsem novembris, kui toimusid kohtumised valdades.

Lähtuvalt aruandele laekunud ettepanekutest, kommentaaridest ja täiendustest on käesoleval hetkel valmimisel aruande lõppversioon. Aprilli lõpus tutvustatakse täiendatud aruannet koos ettepanekute ja kommentaaridega.

Järgnevalt edastatakse aruanne keskkonnaministeeriumile seisukoha saamiseks, lõplik tulemus peaks selguma hiljemalt tänavu septembriks. Kaitseministeeriumil on plaanis koostöös valdadega, mida keskkonnaministeerium pakub perspektiivseteks asukohtadeks, viia läbi lõpparuande tutvustus ka kohalikele elanikele.

Alates 20.04 on valminud aruandega võimalik tutvuda kaitseministeeriumi kodulehel: http://www.kmin.ee/?op=body&id=443. Aruande muudatuste ja täienduste tutvustamine toimub kolmapäeval 29.04.2009 kell 15.00 Kindral Laidoneri muuseumis – Eesti Sõjamuuseumis (Viimsi, Mõisa tee 1).

Merele suunatud laskealade võimalike asukohtadena kaardistati algselt Aseri, Juminda, Letipea, Rutja, Kõpu, Nõva Ristinina, Nõva Liivanina ja Sõmeri. Nende hulgast sooviti valida välja sobivaimad kohad laskeharjutusteks.

Arendusprogrammi raames on käesolevaks hetkeks potentsiaalsete asukohtadena kõrvale jäetud Aseri ja Juminda. Ei ole välistatud, et valik langeb mitme esineva asukoha kasuks ning õppusi hakatakse läbi viima rotatsiooni korras.

Lõplikku otsust, millised kohad eelpoolnimetatutest kindlalt valikusse jäävad, ei ole veel tänase päeva seisuga langetatud. Täpsemad võimalused erinevate asukohtade kasutuselevõtuks selguvad keskkonnamõju strateegilise hindamise aruande lõplikul valmimisel ja selle kinnitamisel keskkonnaministeeriumi poolt.

Kavandatavatel õhutõrje ja suurtükiväe väljaõppealadel on plaanis laskeharjutusi läbi viia vaid kaheksal päeval aastas. Õppused leiaksid aset talveperioodil. Viiel päeval toimuksid õhutõrje laskeharjutused ning kolmel päeval suurtükiväe laskeharjutused.

Vaata lisaks: Õhutõrje, suurtükiväe ja mereväe asukohtade arendusprogramm
http://www.mod.gov.ee/?op=body&id=443.

Lisainfo:
Aet Kukk
Kaitseministeeriumi pressibüroo juhataja
Tel. 717 0078 / 533 02328
aet.kukk@kmin.ee

0 comments: