BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

neljapäev, 23. aprill 2009

Väiskõned muutuvad odavamaks

Saks: telefoni kasutamise välismaal muutub jälle odavamaks

STRASBOURG, 22. aprill 2009. Täna kiitis Euroopa Parlament hääletusel heaks Euroopa Parlamendi ja Euroopa Liidu ministrite kokkuleppe rändlushindade langetamise kohta. Kokkuleppe kohaselt seatakse piirhinnad kõne, tekstisõnumi ja dataroamingu teenustele. Euroopa Parlamendi siseturu- ja tarbijakaitsekomisjoni liikme Katrin Saksa sõnul näitab see selgelt, et soovi korral võib Euroopa Liit väga kiiresti tegutseda tarbija õiguste ees seismisel.

Saksa sõnul muutuvad sõnumite saatmine ning telefonikõned reisidel odavamaks juba selle aasta juulist. Uued kõnede piirhinnad on €0.43/minut väljahelistamise puhul ja €0.19/minut vastuvõetavate kõnede eest; alates 1. juulist 2010: vastavalt €0.39/minut ja €0.15/minut; alates 1. juulist 2011: vastavalt €0.35/minut ja €0.11/minut. Alates 1. juulist 2009 on roaming tekstisõnumite piirhinnaks 11 eurosenti.

Saks selgitas, et Euroopa Komisjoni avaldatud andmete põhjal jäävad reisidel saadetavate SMSide hinnad Eesti operaatoritel vahemikku 6-40 eurosenti. "See on küll vähem kui näiteks Belgia operaatoritel, kelle hinnad on ühed kõrgemad Euroopas, jäädes vahemikku 25-80 eurosenti, aga ka need võivad tunduda kõrged arvestades sõnumi hinda operaatorile," ütles Saks. "Taani telekommunikatsiooni regulaatori uuringu kohaselt teise riigi operaatori võrgu kasutamine SMS-teate saatmiseks maksab kohalikule operaatorile vaid 0,008 eurot," lisas eurosaadik.

Selleks, et vältida nn shokeerivaid arveid ("bill shocks"), võivad kliendid alates 1. märtsist 2010 tasuta seada ka rändluskõnede piirmäära. Kui inimesed ei ole seda piirmäära valinud, siis seatakse see automaatselt alates 2010. aasta 1. juulist 50 eurole. "Data roaming teenuste nagu elektronposti ja interneti mobiiltelefoniga kasutamise hinnad, mida üks operaator võib teiselt küsida, piiratakse samuti, mis peaks kajastuma ka tarbijahinnas," lisas Saks.

0 comments: