BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

reede, 24. aprill 2009

Statoil ärgitab puid istutama

24. aprill 2009

Statoil koos õpilasfirmaga pakub võimaluse vähendada oma ökoloogilist jalajälge

Alates tänasest saab Statoili teenindusjaamadest osta õpilasfirma Roheline Jälg poolt algatatud kampaania raames puid, mille noored koostöös RMK-ga täiesti uuele metsaalale istutavad. Oma puu ostmine Statoilist võimaldab igaühel kaasa aidata ökoloogilise jalajälje vähendamisele.

Eesti Statoili peadirektori Helle Kirs-Toigeri sõnul hoolib Statoil puhtamast loodusest ja tunnetab vastutust keskkonna ees. „Kui kuulsime koolinoorte puude istutamise projektist puhtama õhu nimel, otsustasime head algatust ka omalt poolt igati toetada,” ütles Kirs-Toiger. “Õhku paisatud süsihappegaas pole ainult autoomaniku mure, ka meie koduse energiatarbimise, reisimise jms tulemusel eraldub märgatav kogus mürgist süsihappegaasi. On positiivne, et leidub võimalusi selle kahju neutraliseerimiseks – üks puu võtab oma elu jooksul endasse ligikaudu ühe tonni CO2“ märkis Kirs-Toiger.

Statoilis müüdav 20-kroonine kupong annab ostjale ühe puu istutamise garantii. Selle kohta saab soovi korral oma e-posti aadressile tellida ka spetsiaalse Rohelise Jälje sertifikaadi, kus on toodud istutatud puude kogus, istutuspaik ning vähenenud CO2 hulk. Kupongi hind sisaldab nii istikutasu, transporti, istutamistööd kui ka hilisemat hooldust. Lisaks läheb iga puu pealt 2 krooni õpilasfirma uute keskkonnaalaste projektide fondi.

Õpilasfirma on enda peale võtnud esimese 2000 puu istutamise Paunküla metskonda. Kõik järgmised puud istutab Rohelise Jälje koostööpartner RMK 2010. aastal. Ühtlasi on RMK võtnud kohustuse edaspidi metsataimede eest hoolt kanda.

Õpilasfirma Roheline Jälg alustas Tallinna 21. Koolis Junior Achievement Arengufondi noorteprojektina, et tõsta eestimaalaste teadlikkust oma mõjust loodusele. Neli hakkajat õpilast töötasid välja CO2 kalkulaatori ning panid käima ka praeguse istutuskampaania. Tallinna linnavalitsus on neid premeerinud Tallinna parima õpilasfirma tiitliga ning Pärnu õpilasfirmade laadal sai Roheline Jälg kõige innovaatilisema õpilasfirma preemia.



CO2 kalkulaatori abil on võimalik välja arvutada oma eluviisi ja tarbimisega tekitatud süsihappegaasi hulk aastas ning selle neutraliseerimiseks vajalik puuistikute kogus. Kalkulaatori tegemiseks konsulteerisid õpilased välismaiste kalkulaatorite koostajate ning Eesti Energiaga, samuti uurisid mitmeid teatmeallikaid.

Rohelise Jälje tiim võttis keskmiseks kütusekuluks 10 liitrit/100 km ja keskmiseks CO2 emissiooniks 0,2 kg CO2/km. Nende eelduste alusel eraldub 1 liitri kütuse kulumisel 2 kg CO2. Õpilased jõudsid järeldusele, et kui üks puu võtab elu jooksul endasse u 1 tonni CO2 ja viie puu istutamisel jääb eluvõimelisena püsima vaid üks, tuleb keskmise paagitäie kütuse põletamise neutraliseerimiseks istutada 1 puu.

StatoilHydro kontserni kuuluv AS Eesti Statoil on Eestis autokütuste jaemüügi turuliider. Eesti Statoilil on 46 teenindusjaama ja viis 1-2-3 automaattanklat üle Eesti. Omades 23 autopesulat, on Statoilil suurim automaatpesulate kett Eestis. Kütuste jaemüügis on ettevõtte turuosa Eestis hinnanguliselt 30%-suurune.

Lisainfo:
Kai Realo
AS Eesti Statoil, kontseptsioonijuht
tel: +372 675 7700
e-mail: eesti@statoil.com

1 comments:

Anon ütles ...

Pakun,et kui 2 krooni läheb kuhugi uude fondi siis ega see summa vist kah kuigi palju suurem pole,mis puude jaoks läheb,teades statoili(käin seal väga palju kahjuks),et statoili "poed" ongi ilmselt kõige kallimad,mis eestis olemas,see peadirektor või keegi,kes hindade ja värkidega tegeleb peab ikka väga rahaahne olema,nüüd tehti wc kah tasuliseks ja selle hind on 5 krooni,mis on lausa debiilne minumeelest,kas nende niigi ebanormaalselt kallite hindade pealt ei teenita siis juba piisavalt kasumit või mida ja sain siin üks suvi teada,müüjad ise rääkisid,et nad on kohustatud iga kliendi käest küsima"ega te juua või süüa ei soovi",lahke küll statoilist aga raha tahetakse kole palju selle eest ja neid müüjaid,kes pole loomulikult süüdi peavad siis päev läbi lihtsalt inimestele kallist toitu pähe määrima ja neid käiakse ka kontrollimas,kui nad seda ei tee siis ilmselt jäävad töökohast ilma,aga nüüd asja juurde tagasi,statoil ei hooli midagi nendest puudest,märkas lihtsalt head kasumi teenimise võimalust,sest inimestele lähevad üldiselt sellised rohelised asjad peale ja see summa mis puudele läheb,noh ma kahtlen et see üle 4 krooni on,veel siis see 2 mis tulevikuks läheb,et siis 20st 6 krooni,kõva hoolimine küll,rohkem nagu inimeste lüpsmine,kui statoil tõesti hooliks,ei võtaks ta vahelt kasu,vaid lihtsalt levitaks kuponge,kus oleks siis info kuidas seda üritust toetada,aga ei neil on"anna meile küll me edasi anname",mingi imepisikese osa,aga noh mis teha,statoil võib seda kõike teha,nagu enamik tanklad aga statoili kõrval on kõik teised tanklad täitsa paid,mind ajas lihtsalt õudselt vihale kui lugesin seda kupongi ja seal oli siis kirjas,et statoil hoolib ja otsustas appi tõtata,ma kujutan ette,et see peadirektor pole isegi hetkeks ühegi puu peale mõelnud,tal olid peas ainult numbrid kui selle idee peale tuli,lihtsalt värdjas,et talle kabanoss kurku kinni jääks,oma kvaliteetkütusega pangu ennast põlema.