BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

kolmapäev, 12. märts 2008

Alkoholireklaam karmistub

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi pressiteade
12.03.2008

Uus Reklaamiseadus karmistab alkoholi reklaami tingimusi
Täna Riigikogus vastu võetud reklaamiseadus karmistab muuhulgas alkoholi reklaami tingimusi ja reguleerib SMS-laenu andmist. Samuti on sätestatud lapse kasutamine reklaamis.
„Seadus sätestab kaupade ja teenuste reklaami, kuid ei reguleeri poliitilist reklaami,” ütles kaubandustalituse juhataja Anne Laar, kelle sõnul on uude reklaamiseadusesse koondatud enamik praegu eriseadustes olevast reklaamialasest regulatsioonist, nagu näiteks advokaadi, vandetõlgi, notari, kohtutäituri patendivoliniku reklaami regulatsioon. Ainult väga spetsiifilistele valdkondadele ja sihtgruppidele suunatud (nt ravimite, väärtpaberite ja investeerimisfondide reklaam) regulatsioon on jäetud eriseadustesse, kui vastavaid teemavaldkondi kõige suurema täpsusastmega reguleerivasse õigusakti.
Uue seaduse kohaselt on alkoholi reklaam ringhäälingus lubatud alates õhtul kella 21st kuni hommikul kella 7.00ni olenemata sellest, kui kange alkoholiga on tegemist..
Olulise sisulise täiendusena võrreldes kehtiva reklaamiseadusega on sisse viidud tervisohu hoiatuse nõue, mille kohaselt peab alkoholi reklaam sisaldama hoiatavat teksti: ”Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada Teie tervist!” Alkoholi reklaam ei tohi sisaldada teavet, et alkoholi ostmisel saab või on võimalik saada tasuta või tavapärasest väiksema tasu eest kaupa või teenust. See tähendab näiteks seda, et ei tohi reklaamida veinipudeli ostmisel sellega kaasa antavat korgitseri, teatud koguse õlle ostmisel sellega kaasa antavat grillsöe pakki või tavapärasest soodsamat śaślõkiliha jne. Keelatud reklaamina käsitatakse alkohoolse joogi saamise võimalust kauba või teenuse müügi suurendamise eesmärgil läbiviidava müügiedenduskampaania või muu tegevuse auhinna, võidu, kingituse või muu hüvena, samuti alkoholi tasuta kaasaandmist muu kauba ostmisel. Seega ei ole näiteks külmikut ostes enam võimalust saada seda koos kapitäie tasuta õllega.
Kui kehtiv reklaamiseadus sätestab lastele suunatud reklaami, siis uues reklaamiseaduses on regulatsiooni täiendatud, sätestades ka lapse kasutamise reklaamis. Nii ei tohi näiteks last kasutada reklaamis ilma tema seadusliku esindaja eelneva kirjaliku nõusolekuta.
Uus seadus reguleerib ka nn SMS-laenude andmist . Nüüdsest on igas reklaamis, millega teavitatakse oma valmisolekust anda tarbijale laenu, mille maksimaalne summa on väiksem kui 10 000 krooni või mille tagasimaksmise maksimaalne tähtaeg on kuni kuus kuud, kohustus ära näidata krediidi kulukuse määr, lisades vajaduse korral vastavaid näiteid. Säte kohustab väikeste laenude või ajaliselt lühikeste laenude reklaamis igal juhul avaldama krediidi määra ning vajadusel koos vastava näitega, et anda laenu võtjale teada, kui kulukaks laen talle tegelikult läheb.

Allan Kasesalu
tel: 625 6428

0 comments: