BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

reede, 7. märts 2008

Uus seadus ei kehtesta abikaasade varalahusust

Justiitsministeerium
Pressiteade nr 24
05.03.2008

Uus perekonnaseadus ei kehtesta abikaasade varalahusust

Justiitsministeerium lükkab ümber ajakirjanduses esinenud väited, justkui tooks uus perekonnaseadus kaasa abikaasade varalahususe.
Uue perekonnaseaduse eelnõus tuleb selgelt eristada kolme vararežiimi: varalahusus, varaühisus ja seadusjärgne vararežiim.
Varalahusus tähendab, et abikaasadel ühist vara ei ole ega teki ning lahkumineku korral abikaasad teise varast osa ei saa. Selles suhtes uus seadus vanaga võrreldes midagi ei muuda: nagu kehtivaski perekonnaseaduses kohaldub varalahusus mitte automaatselt kõigile, vaid ainult neile, kes sõlmivad selleks notariaalse abieluvaralepingu.
Varaühisuse puhul peavad abikaasad samuti sõlmima abieluvaralepingu ning tegema kõik varasse puutuvad otsused ühiselt. Sisuliselt nõuab seda ka praegune seadus: abikaasa nõusolekut peaks küsima igaks pangaülekandeks, leivaostuks, taksoarve maksmiseks jms. On selge, et selline laialdane varaühisus tegelikult ei toimi ning kui jätta see üldiseks seadusjärgseks vararežiimiks, mis kohalduks automaatselt kõigile abieludele, siis õõnestaks see muu hulgas ka õigusriigi usaldusväärsust.
Valitsuse poolt riigikogule saadetud eelnõus sätestatud seadusjärgne varasüsteem tähendab seda, et abielu vältel on kumbki abikaasa oma vara omanik ja võib sellega iseseisvalt tehinguid teha. Lahutuse korral aga jagatakse abielu kestel omandatud vara väärtus pooleks. Nii suureneb mõlema abikaasa vara võrdselt.
Selline seadusjärgne varasuhe on segu ühis- ja lahusvara süsteemist, mis sisaldab kummagi parimaid omadusi: abikaasadele on küll antud mõnevõrra suurem tehinguvabadus abielu kestel, kuid perele tähtsat vara kaitstakse ning abielu lõppedes jagatakse vara väärtus pooleks.
Praeguseks on riigikogu eelnõu menetledes teinud ettepaneku, et säärane varasuhe kohalduks mitte automaatselt, vaid ainult neile, kes avaldavad abieluvararegistri pidajale sellekohast soovi. Seega ei tarvitseks neil, kes ei taha uuele varasuhtele üle minna, teha mitte ühtegi sammu, et säilitada seniseid varasuhteid.

Mart Siilivask
620 8118
5342 6784

0 comments: