BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

kolmapäev, 12. märts 2008

Soome-eestlased tahavad kakskeelset õpet

Haridus- ja Teadusministeerium
11.03.2008

Soome eestlased soovivad oma lastele kakskeelset õpet
Haridus- ja Teadusministeeriumi algatatud küsitlus Soomes elavate eestlaste seas näitab, et rohkem kui pooled vastanutest soovivad oma lastele osalt eesti-, osalt soomekeelset õpet.
Kõige rohkem soovitakse oma lapsele Soome õppekava järgi korraldatud kakskeelset õpet, sellist soovi väljendas 115 inimest ehk 54% Helsingis ja selle lähiümbruses elavatest küsitlusele vastanud eestlastest. Soomekeelsest Soome õppekava järgsest õppest on huvitatud 19% vastanutest. 19% vastanutest eelistaks eestikeelset õpet Eesti õppekava järgi ja 8% eestikeelset õpet Soome õppekava järgi. Seega 81% pealinnas ja selle lähistel elavatest vastanutest soovivad, et nende lapsed õpiksid Soome õppekava järgi. Helsingis ja selle lähiümbruses elab 89% Soome eestlastest. Suur osa vastanutest peab samas vajalikuks eestikeelsete tundide osakaalu suurendamist.
Soomes koolis käival lapsel on õigus saada emakeelset õpetust kuni kaks tundi nädalas. 58% vastanutest leiavad, et see ei ole piisav, et säilitada ja arendada lapse eesti keele oskust. Samas kasutavad seda võimalust vaid 29% vastanute lapsed. Üks põhjusi on ilmselt vähene informeeritus – 21% vastanutest pole sellest võimalusest teadlikud. Eesti keele tundides osalemist raskendab ka asjaolu, et sageli toimuvad tunnid teises, kodust kaugemal asuvas koolis.
Küsitlusele vastanud 357 inimesest 92% nõustusid ka edaspidi osalema eestikeelse hariduse teemalises arutelus.
„Küsitlusele vastamise aktiivsus teeb rõõmu. Algselt seadsime eesmärgiks saada teada vähemalt 10% eestlastest lapsevanemate eelistused, vastanuid oli aga kaks korda rohkem. Tulemused näitavad, et eestlased Soomes ei häbene eestlaseks olemist ning soovivad, et ka nende lapsed jääksid eestlasteks,” ütles haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas. „Eesti riik kindlasti toetab eesti keele ja eestikeelse õppe arendamist Soomes. Küsitluse tulemusi silmas pidades võiks edaspidi luua täiendavalt eesti keele süvaõppega klasse ja kakskeelseid klasse erinevates koolides, teisisõnu rohkem võiks olla Roihuvuori sarnaseid koole.”
Roihuvuori koolis tegutseb kaks kakskeelset klassi ning õppetöö toimub kuni kuuenda klassi lõpuni kahes keeles. Eesti riik toetab kooli eelkõige õppematerjalide soetamisel ja õpetajate täiendkoolitusel. Roihuvuori koolis õpib praegu 59 Eestist pärit last.
Eesti Haridus- ja Teadusministeerium teeb lähiajal Soome Haridusministeeriumile ettepaneku kaasata senisest aktiivsemalt kohalikud omavalitsused kui kooli pidajad ning arutada täiendavate eesti keele süvaõppe ja kakskeelsete klasside loomist Helsingi ja selle lähiümbruse koolides. Kindlasti käsitletakse eesti keele ja eestikeelse õppe arendamise teemat ka mõlema riigi haridusministrite järgmisel kohtumisel.
Küsitlus, millist haridust eesti pered Soomes oma lastele soovivad, toimus Haridus- ja Teadusministeeriumi, Helsingi Eesti saatkonna ja Soome Eestikeelse Hariduse Seltsi koostöös. Ministeeriumi on jõudnud 357 täidetud ankeeti, küsitlusele vastanutel on kokku 661 last.
Soomes elab ligikaudu 30 000 Eesti kodanikku. Helsingi piirkonna põhikoolides õpib 913 last, kelle emakeel on eesti keel.
Vt küsitluse tulemusi
http://www.hm.ee/index.php?popup=download&id=7069

Lisainfo Mika Keränen, tel 7350 157

0 comments: