BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

esmaspäev, 19. jaanuar 2009

33 kalalaeva hingusele

Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA)
PRESSITEADE
Tartu, 15. jaanuar 2009

PRIAsse laekus toetuse-taotlusi 33 kalalaeva püügitegevuse lõpetamiseks

Detsembris lõppenud taotlusvoorus laekus PRIAsse kalapüügilaevade utiliseerimiseks või sihtotstarbe muutmiseks 33 laevakasutajalt 174,6 miljoni krooni ulatuses toetuse-soove.

Sihtotstarbe muutmiseks laekus taotlusi 11 laeva ja utiliseerimiseks 22 laeva kohta. Mõlemal juhul tuleb laev kahe aasta jooksul kalalaevade riiklikust registrist kustutada.

PRIA kalandustoetuste büroo juhataja Piret Ilves selgitas Euroopa Kalandusfondi meetme 1.1 „Riigiabi kalapüügi alaliseks lõpetamiseks“ sisu: „Toetus on suunatud merel püüdvate kalalaevade püügivõimsuse vähendamisele ning pakub kalalaevade omanikele ja rentnikele, kes valdavad kalalaeva liisingulepingu alusel, toetust selleks, et motiveerida neid mõne kalalaevaga püügitegevust lõpetama. Taotlejatel on valida, kas loovutada püügivõimalus või kasutada toetuseraha enda ettevõtluses kutselise kalapüügiga tegelemiseks. Viimasel juhul makstakse toetust tehtud kulutuste ulatuses.“

Toetust saab selliste kalalaevade kohta, mis on olnud töökorras, vähemalt kümme aastat vanad, püüdsid viimase 12 kuu jooksul vähemalt 75 päeva kala ja kuuluvad segmenti, mille suhtes kohaldatakse püügikoormuse reguleerimise kava kohaselt kalapüügi alalise lõpetamise abinõusid.

Taotlusvooru eelarve on 88 miljonit krooni, millest 75% pärineb Euroopa Liidult, 25% Eesti riigilt. Toetuse määr taotluse kohta arvutatakse laeva kogumahutavuse ja vanuse järgi. Kui eelarves ei jätku raha kõigi abikõlblike taotluste rahuldamiseks, siis lähtutakse toetuste määramisel vähempakkumise põhimõttel saadavast paremusjärjestusest.

Taotluste menetlemine ja toetuste määramise otsuste tegemine võtab PRIAs aega kuni 90 tööpäeva ehk 28. aprillini k.a. Toetuse saajad saavad edasisteks tegevusteks juhiseid PRIA kodulehelt www.pria.ee/riiklikud_toetused/riigiabi_kalapuugi_a/ või kalandustoetuste büroost telefonidel 7371 378 või 7371 388.

Analoogset kalalaevade utiliseerimise toetust sai alates 2005. aastast taotleda ka Riikliku arengukava meetmest 3.9. Toona esitati 39 taotlust, millest heakskiidu said 19- 9 laeva sihtotstarbe muutmiseks ja 10 utiliseerimiseks. Toetuste summa oli üle 66 miljoni krooni ja kellele ei jätkunud raha meetme eelarvest, sai toetust taotleda riigiabist.

PRIA on aastate jooksul vahendanud Eesti maaelu-, põllumajandus-, metsandus- ja kalandussektorisse kokku ligi 13,5 miljardi krooni ulatuses toetusi, rakendades Euroopa Komisjoni ja Eesti Põllumajandusministeeriumi väljatöötatud meetmeid vastavalt õigusaktides sätestatud nõuetele. Ametil on õigus ja kohustus kontrollida, et toetuste saajad neid tingimusi täidaksid.

0 comments: