BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

teisipäev, 20. jaanuar 2009

Tihedamalt pakendikonteinereid

MTÜ Eesti Pakendiringlus pressiteade
12. jaanuar 2009

Uued nõuded suurendavad pakendite taaskasutamist

Aasta alguses jõustunud pakendiseaduse muudatus nõuab, et maapiirkonnas peab olema üks avalik pakendikonteiner 500 elaniku kohta ning linnas olenevalt asustustihedusest üks punkt 500 või 1000 meetri raadiuses.

Pakendiseaduse muudatused tõstsid ka keskmise taaskasutusmäära seniselt 50 protsendilt 60 protsendile. Nimetatud määr sõltub materjalist ning puidul on see 45, plastpakendil 55, metallpakendil 60 ning paber-ja klaaspakendil 70 protsenti turuletoodud pakendite mahust.

„Tihedam kogumisvõrk ning tarbijate teadlikkus annab hea aluse pakendimaterjali taaskasutamiseks nõutud koguses. Aasta eest kehtima hakanud sorteerimisnõue on suurendanud avalike pakendikonteinerite kasutamist ning Pakendiringlus on omalt poolt teinud jõupingutusi, et rahuldada tarbijate vajadusi avalike pakendikonteinerite osas,“ ütles MTÜ Eesti Pakendiringlus juhatuse esimees Aivo Kangus.

Tema sõnul vastab Pakendiringluse kogumisvõrk pakendiseaduse nõuetele, mõni omavalitsus ei ole veel otsustanud konteinerite asukohta, kuigi Pakendiringlusel on valmidus sinna konteinerid paigutada. Pakendiringlus paigaldab kõikjale Eestisse ligikaudu 500 uut pakendikonteinerit, mis võimaldavad efektiivsemalt tagatisrahata pakendeid koguda ning neid taaskasutusse suunata.

Taaskasutusorganisatsioonidega mitteliitunud pakendiettevõtjad peavad vastavalt pakendiseadusele korraldama oma kauba pakendite kogumise igas oma kauba müügikohas, informeerima tarbijaid võimalusest tagastada pakendijäätmed müügikohta, pidama arvestust oma kauba pakendijäätmete kogumise ja taaskasutamise osas iga müügikoha kohta eraldi.

Pakendiringlus vastutab hetkel kokku ligi 1800 ettevõtte pakendite kogumise eest. Pakendiringlus andis 2007. aastal taaskasutusse ligi 42 000 tonni pakendeid ehk 15 protsenti enam kui nõutud.

Parem kogumisvõrgu huvides sõlmisid taaskasutusorganisatsioonid MTÜ Eesti Pakendiringlus ja MTÜ Eesti Taaskasutusorganisatsioon (ETO) oktoobris 2008 koostööleppe. Hetkel on kahel taaskasutusorganisatsioonil kokku ligi 5000 konteinerit ligi 1500 kogumispunktis üle Eesti. Konteinerite arvu suurendatakse plaanipäraselt.

Taaskasutusorganisatsioonid on asutatud pakendiseaduse alusel ning nende eesmärk on korraldada pakendite kogumist ja taaskasutamist. Taaskasutusorganisatsioonide tegevust finantseeritakse pakendiettevõtjate teenustasudest.

Pakendiringluse kogumisvõrgu leiab aadressilt www.pakendiringlus.ee.

Lisainfo
Aivo Kangus
MTÜ Eesti Pakendiringlus juhatuse esimees
507 9315

0 comments: