BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

teisipäev, 27. juuli 2010

ERMis alustab tööd omakultuuride osakond

Eesti Rahva Muuseumi pressiteade, 2. juuli 2010

Eesti Rahva Muuseumi omakultuuride osakond

1. juulist jõustus ERMi põhimääruse muudatus ja ERMis alustab tööd uus osakond - omakultuuride osakond. ERM leiab, et tänased maakonnamuuseumid on kohaliku etnograafilise ajaloo kõige kompetentsemad esindajad ning ühendades oma jõud ERMiga, suudetakse koos katta kogu Eesti nii teadus- kui ka kultuuriloolises kogumistöös.

ERMi omakultuuride osakond koordineerib Dr. Fr. R. Kreutzwaldi Memoriaalmuuseumi, Harjumaa Muuseumi, Hiiumaa Muuseumi, Iisaku Muuseumi, Järvamaa Muuseumi, Läänemaa Muuseumi, Mahtra Talurahvamuuseumi, Palamuse O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseumi, Põlva Talurahvamuuseumi, Pärnu Muuseumi, Rannarootsi Muuseumi, Saaremaa Muuseumi, Tartumaa Muuseumi, Valga Muuseumi ja Viljandi Muuseumi. Krista Aru: „ERMi soov on kaasata muuseumid sisulise tööga. Eesmärgiks on maakondlike muuseumide abil koguda, uurida ja säilitada rahvuslikku kultuuri kui tervikut, arvestades paikkondlikke eripärasid ja iseärasusi.“

Omakultuuri osakonna loomisele eelnenud diskussioonidel olid muuseumid ja ERM üksmeelel, et ühendatud muuseumidel on parem võimalus Eesti muuseumide kui kultuurikeskkonna rakendamiseks ühiskonna teenistusse. Ühine näitustepoliitika, omavahel koordineeritud kogumis-, teadus- ja säilitustöö peaksid tagama nii jõudude otstarbekama kasutuse kui ka parema tulemuse.

Maakonnamuuseume koordineeriv omakultuuride osakonna loomine kinnitati kultuuriminister Laine Jänese määrusega 2 (27.05.2010), mis sätestas ERMi põhimääruse muudatuse. Osakonna eesmärgiks on toetada maakonnamuuseumite arengut ja koordineerida nendevahelist koostööd, töötades välja (§ 6 lõiget 1 punkt 41 ) „muuseumide finants- ja tegevusanalüüsi läbiviimise metoodika ning koostab vastavad analüüsid, koordineerib koostööl põhinevaid arendusprojekte ning muuseumide arengukavade, näituste-, turunduse, muuseumiõppe ja kommunikatsioonistrateegiate koostamist.“
Muudetud põhimäärus veebis http://www.erm.ee/?lang=EST&node=1433

Sama määrusega kinnitati ka 2009. aastal ERMi 100. juubeli puhul Anu Raua poolt Eesti riigile kingitud Heimtali muuseumi lõplikult ERMi struktuuriüksuseks muutmine. Muudatus jõustus 1. juunil 2010.

0 comments: