BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

teisipäev, 27. juuli 2010

Jõgevale riigigümnaasium

Haridus- ja Teadusministeerium 17.07.2010

Jõgeva soovib riigigümnaasiumi asutada

Jõgeva Linnavalitsus pöördus Haridus- ja Teadusministeeriumi poole sooviga alustada läbirääkimisi koolivõrgu ümberkorraldamiseks Jõgeva linnas. Linnavolikogu vastava otsuse kohaselt on läbirääkimiste eesmärk luua Jõgevale riigigümnaasium.

„Jõgeva käitub oma koolivõrgu tuleviku peale mõeldes ja seda ümber kujundades heaperemeheliku maakonnakeskusena, kusjuures oluline on koolivõrgu säilimine ka kogu ülejäänud maakonnas,“ ütles haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas.

Ministeeriumile saadetud kirjas kinnitab abilinnapea Mihkel Kübar, et muudatuste vajadust on korduvalt arutatud nii Jõgeva Linnavalitsuse kui ka Jõgeva Linnavolikogu poolt. Sarnaselt kogu Eestiga on õpilaste vähenemine toimunud ka Jõgevamaal. Kui 2003. aastal oli Jõgeva kahes gümnaasiumis (Jõgeva Gümnaasium ja Jõgeva Ühisgümnaasium) kokku 1634 õpilast, siis 2009. aastal oli õpilasi 1160. 2003. aastal avati Jõgeval 5 kümnendat klassi, kuid 2010. aastal avatakse 3 kümnendat klassi.

Paralleelselt kahe statsionaarse gümnaasiumiga töötab Jõgeval ka Jõgeva Täiskasvanute Keskkool, kus õpilaste arv on viimastel aastatel oluliselt kasvanud (150-lt 200-le). Kõik kolm Jõgeva kooli on maakondliku tähtsusega. Koolides õpib lisaks Jõgeva linna õpilastele kõige enam õpilasi Jõgeva vallast ning veel umbes 20-st teisest omavalitsusest. Koolivõrgu ümberkorraldamise teemal on avaldanud soovi kaasa rääkida ka Jõgeva Vallavolikogu.

Minister Lukas rõhutas, et riik alustab koostööd ainult vastava ettepaneku teinud omavalitsustega. „Koolivõrgu ümberkorraldamise temaatika peab kõigepealt kohalik rahvas ise läbi arutama ja otsustama. Riik sellesse otsustusprotsessi ei sekku. Kui aga otsus on kindel, oleme valmis nõu ja jõuga abiks olema,“ kinnitas Lukas.

Seni on neli omavalitsust sõlminud Haridus- ja Teadusministeeriumiga ühiste kavatsuste kokkuleppe koolivõrgu korrastamiseks, need on Viljandi, Võru, Sillamäe ja Haapsalu.

Haridus- ja Teadusministeeriumi poole on pöördunud veel mitmed omavalitsused, sealhulgas ka Tartu linn, kes soovivad korrastada oma koolivõrku. Ettepanekuid on peamiselt kolme laadi. Kaks valdavat on puhta gümnaasiumi asutamine kas munitsipaalkoolina või riigikoolina. Kolmandat varianti, milleks on gümnaasiumi ja kutseõppeasutuse liitmine, arutavad Antsla ja Väike-Maarja.

0 comments: