BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

neljapäev, 29. juuli 2010

Soovitused suviseks õllejoomiseks

Soovitused suviseks õllejoomiseks

Eesti esimene koolitatud õllemeister Enn Kärblane, kell käe all pruulitakse kõik Saku õlled, annab soovitusi ning praktilisi näpunäited suviseks õllejoomiseks.

Õllemeister rõhutab, et maailmas on piisavalt õlut ja meil piisavalt aega, et seda nautida. „Õlut tuleb juua rahulikult, mitte kiirustades. Juua tuleks naudinguks, mitte alkoholist joobumiseks. Juues on vaja meeles pidada mõõdukust,“ räägib Kärblane.

Tema soovitused suviseks õllejoomiseks:

· Pea lugu sellest mida jood – seega, ära lihtsalt joo õlut, vaid naudi selle väljanägemist, aroome ja maitseid. Kasuta selleks õiget õlleklaasi.

· Vala õlut klaasi õigesti, nii et selle pinda kataks vahukroon, mis on silmale ilus vaadata ja mis kaitseb ka õlle maitseid ja aroome. Vala õlut rahulikult, mitte loksutades ja tormakalt, sest viimasel juhul vabaneb õlles olev süsihappegaas liiga kiiresti, mistõttu saad klaasi vaid vahu ja õlu võib muutuda lamedaks.

· Joo õlut värskena ja õigel temperatuuril, siis tulevad selle maitsed ja aroomid kõige paremini esile. Kaua klaasis seisnud õlu soojeneb, selle süsihappegaasi sisaldus alaneb, mille tulemusena õlu muutub lamedaks ja ei ole enam värskendav. Klaasilt kaob vaht, mis õlle aroome ja maitset kaitseb.

· Õlut ostes vali see pigem külmikust ja jälgi, et õlut ei oleks hoitud päikese käes. Kõrge temperatuuri ja päikesevalguse mõjul muudab õlu oma maitset väga kiiresti.

· Joo paremini – joo vähem. Proovi erinevaid õllesid ja jäta meelde nende iseärasusi. Võid avastada uusi lemmikuid. Jaga oma kogemusi sõpradega.

· Austa ÕLUT – joo seda naudingu saamiseks ning janu kustutamiseks, mitte alkoholist joobumiseks.

· Joo vastustustundlikult – õlu on alkohoolne jook ja ka väike kogus alkoholi võib mõjutada sinu otsustamis- ning tegutsemisvõimet. Seega ära pane ennast olukorda, kus sa võid teha kahju iseendale, teistele või muuta ennast naeruväärseks.

· Joo vett ja söö. Akoholi tarbimisel aitab vee joomine mürgistust vähendada ja neutraliseerib alkoholi omadust vedelikku organismist välja viia. Söömine taastab organismi, alandab alkoholitarbimise astet ja aitab alkoholi adsorbeerida. Samas tuleb meeles pidada, et söömine, leevendades purjunemist, ei peata alkoholi mõju.

· Tea ja arvesta joodava õlle kangust. Õlled võivad olla salakavalad, sest nende magusus, maitse ja aroom varjavad alkoholi väga hästi. Seetõttu ei pruugi sa arugi saada, kui tegemist on väga kange õllega.

0 comments: