BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

teisipäev, 27. juuli 2010

Uus noorsootöö seadus

Haridus- ja Teadusministeerium 01.07.2010

President Toomas Hendrik Ilves kirjutas eile Kadriorus alla otsusele kuulutada välja noorsootöö seadus

President kirjutas eile, 30. juunil alla 17. juunil Riigikogu poolt vastu võetud noorsootöö seadusele, mis jõustub käesoleva aasta 1. septembrist.

Uus seadus kaasajastab noorsootöö korralduse õiguslikke aluseid ning tagab paremate tingimuste loomise Eesti noorte mitmekülgseks arenguks. Samuti annab uus seadus meie noortele suuremad võimalused sisukaks tegevuseks väljaspool peret, kooli ja tööd ning avab neile seejuures tee aktiivseks osaluseks kohaliku tasandi otsustusprotsessides.

Uues seaduses on esmakordselt defineeritud noortevolikogu, mis on valla- või linnavolikogu juures tegutsev noortest koosnev nõuandva õigusega osaluskogu. Samuti on uute mõistetena fikseeritud noorsootööühing, noorte püsilaager, noorteühing ja noorteühingute liit. Kaotatud on noorteühingute register, täiendatud on noorsootöö mõistet ning põhimõtteid.

Vastuvõetud seadus muudab ka noorsootöö rahastamise aluseid, täpsustades muu hulgas noorteühingute aastatoetuse taotlemise ja eraldamise regulatsiooni ning andes taotlemisõiguse ka noorteühingute, õpilasesinduste ja üliõpilaskondade katusorganisatsioonidele.

Noorsootöö seadus täpsustab ka Haridus- ja Teadusministeeriumi, maavanema ja kohaliku omavalitsusüksuse ülesandeid noorsootöö korraldamisel ning noorte püsilaagrite ja projektlaagrite pidamise ning järelevalve aluseid. Samuti tagab seadus ühtsetest põhimõtetest lähtumise noorte kaasamisel otsustesse, sätestades noortevolikogu eesmärgi ning selle moodustamise, tegutsemise ja toetamise alused.

Seni kehtiv olnud Eesti Vabariigi noorsootöö seadus pärines 1999. aastast ning ei vastanud enam noorsootöö valdkonna sisulistele vajadustele, mistõttu on uue noorsootöö seaduse vastuvõtmine oluliseks noorsootöö valdkonna edasiarendajaks.

0 comments: