BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

teisipäev, 27. juuli 2010

Purjelaevade kultuuridessant

PRESSITEADE 16.07.2010

Ajaloolised purjelaevad naasevad Läänemere kultuuridessandilt

Täna orienteeruvalt kell 18 jõuavad Tallinna Merepäevadele ajalooliste purjelaevade Läänemere kultuuridessandist osa võtnud laevad eesotsas lodi Jõmmuga. Kolme nädala jooksul nelja riiki ja kümmekonda sadamat külastanud laevnikud osalevad ka Tallinna Merepäevade kultuuriprogrammis.

Pärnu Hansapäevade viimasel päeval ehk 27. juunil Pärnu Vallikäärust teele asunud laevad külastasid kultuuriprogrammiga Läti, Rootsi, Soome ja Eesti sadamaid. Näiteks külastati lisaks Pärnule ka Ventspilsi, Visby, Stockholmi, Turu ja Marienhamni sadamat. Puhkepeatusteks või tormivarju otsimiseks peatuti ka mitmes teises Läänemere väikesadamas.

Kultuuridessandi juhtlaeva, Emajõe lodja Jõmmu kapteni Priit Jagomägi sõnul pälvis lodi ja ka teised kaasasõitnud laevad sadamates tähelepanu saabumishetkest peale. „Kõikjal, kus me randusime jätkus uudishimulikke sildumise hetkest alates. Gotlandil tuldi meid vaatama teisest sadamast selle peale, et kuuldi meie laevade omavahelist eestikeelset raadiosidet. Kultuuriprogrammiga peatuspaikades külastasid meid aga pea kõikjal tuhanded inimesed,“ rääkis kapten tähelepanust, millega vanalaevnikke sadamates vastu võeti.

Kultuuridessandi kõikides peatuspaikades pakuti huvilistele kultuuriprogrammi, mille raames sai osaleda erinevates töötubades ning tutvuda Eesti merekultuuri ja turismivõimalustega. Õhtuhämaruses sai kuulata Svjata Vatra kontserti, vaadata lodja purjel kino ja varjuteatrit. Viimast saavad huvilised jälgida ka täna õhtul Tallinnas. Samuti viidi dessandi raames kiri Rootsi kuningale ja pulmakink printsess Victoriale. Ahvenamaal osaleti aga edukalt sealsel vanade purjelaevade regatil.

Eesti Ajalooliste Laevade Seltsi egiidi all toimunud kultuuridessandil osalevad lodi Jõmmu, viikingilaev Turm, Haapsalu laevameistrite ehitatud Runbjarn ehk Ruhnu karu ning kuunarid Kajsamoor ja Blue Sirius.

Eesti ajalooliste purjelaevade kultuuridessant Läänemerel 2010 on eelüritus aasta pärast toimuvale rahvusvahelisele vanalaevade kultuuridessandile, mille keskmeks on 2011. aasta Euroopa kultuuripealinnad Turu ja Tallinn. Osalema kutsutakse ka kõikide teiste Läänemere äärsete sadamate ajaloolisi laevu.

Kultuuridessandi kodulehelt saate lisaks taustainfole jälgida ka lodja liikumist reaalajas.

0 comments: