BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

teisipäev, 27. juuli 2010

Venemaa tunnistas setod rahvuseks

Venemaa tunnistas setod rahvuseks SI-181

17. juunil 2010 tehti Vene Föderatsiooni valitsuse otsusega Venemaa väikesearvuliste rahvuste nimekirja muudatus ning sinna kanti 46. rahvusena ka setod.

Vastava palvega pöördus Petseri setode kogukond, kes sai selliseks sammuks toetust ka Eesti Vabariigis elavatelt setodelt, Pihkva oblasti kuberneri Andrei Turtšaki poole. Vastava otsuse taga on Andrei Turtšaki poolt 2009. aastal peaminister Vladimir Putinile ja regionaalarengu ministrile Viktor Basarginile saadetud ametlik kiri.

Pihkva oblasti juhtkond pöörab setodele ka tegelikku tähelepanu, Andrei Turtšaki initsiatiivil on välja töötatud setode kui unikaalse rahvakillu säilitamise programm kuni 2014. aastani, mis hõlmab turismi, ettevõtluse, külamajanduse ja teedevõrgu arendamist ning haridust ja kultuuri. Petseri rajoonis Sigovo (Radaja) külas on rajatud ka setode muuseum, kus külalised saavad tutvuda setode talukultuuriga ja maitsta rahvustoite.

2002. aasta rahvaloenduse andmeil määratles Venemaal end setona 197 inimest. Eestis 2000. aastal toimunud rahvaloendusel polnud setodel ennast võimalik rahvusena määratleda.

Allikas: Fenno-Ugria Asutus
Kontakt: info@fennougria.ee

0 comments: