BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

esmaspäev, 19. november 2007

Liikumisvabadus jõuab Hiiumaale

Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu pressiteade 8.11.2007

Liikumisvabadus jõuab Hiiumaale

4. ja 5. novembril külastas Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu (ELIL) 6-liikmeline esindus Hiiumaa Puuetega Inimeste Koja kutsel Hiiu saart.

Hiiumaa koja juhatuse esimehe Malle Kobini sõnul oli nende organisatsioonil ammu kavas teha ring saarel ja vaadata, missugune on liikumispuudega inimeste võimalus saarel elada, rännata ning end hästi tunda. Kaasa kutsuti liidu liikumisvabaduse kaardistamise projekti liikmed, kes on pädevad andma olukorrale eksperthinnangut liikumistakistustega inimeste erivajadustest lähtudes.

ELILi ligipääsetavuse kaardistamise projekti raames on tööd tehtud mitmes linnas – Tallinnas, Viljandis, Pärnus, Jõgeval, Paides, Sauel. Eesmärgiks on kaardistada liikumisvabadus üle Eesti, andmed sisestatakse veebilehele www.liikumisvabadus.invainfo.ee, kus nendega on võimalik tutvuda nii meie puuetega inimestel kui külalistel teistest riikidest. Portaal on abiks ka ametnikele, kes planeerivad tegevusi ligipääsetavuse parandamiseks.

Hiiu saar on tuntud turismimagnet. Info puudumise tõttu pelgavad liikumispuudega inimesed senini siia tulla. Esimene takistus ootab ratastoolis inimest juba parvlaeval, kus liftini, millega reisijate salongi saaks, on raske ligi pääseda. Kaubaveoks mõeldud liftiga pole inimeste vedu tegelikult lubatudki. Saarele jõudnutel puudub teave, kus saab ööbida, kus süüa, kus asuvad invatualetid jne. Seda lünka inimeste informeerituses tahavadki ELIL ja Hiiumaa PIK täita.

Kahel päeval saarel kogetust ja nähtust räägiti 5. novembril Hiiumaa omavalitsuste liidu juhatuse koosolekul. Sissejuhatavad ja selgitavad sõnavõtud olid Malle Kobinilt ja ELILi tegevjuhilt Auli Lõokeselt. Projekti tutvustas ja saarel kogutud pildimaterjali erinevatesse hoonetesse sisenemise ja sees liikumise võimaluste kohta kommenteeris projektimeeskonna liige Arko Vool.

Tunnustati kohalikke omavalitsusi, kes mõtlevad puuetega inimeste võrdsete liikumisvõimaluste tagamisele, sest õigus liikuda on üks põhilistest inimõigustest. Hiiumaal nähtu kinnitab, et liikumisvabadust aktsepteeritakse, kuid kahjutundega tuleb nentida, et paljud olemasolevad, ka üsna uued ehitised ja kaldteed, ei vasta nõuetele.

Malle Kobin tegi ettepaneku – kui hakatakse midagi renoveerima või ehitama, siis projekteerimise juurde kaasatakse liidu ligipääsetavuse ekspert. See välistab võimaluse, et kohandusi tehakse „linnukese” pärast ja reaalses elus osutuvad need kasutamiskõlbmatuteks.

Malle Kobin ja ELILi juhatus tänavad Hiiumaa omavalitsuste liidu esimeest Jüri Lauterit, kes vastava teema päevakorda võttis ja selle kohtumise võimalikuks tegi. Omavalitsuste liidu liikmed kuulasid kõnelejaid huviga ja lubasid tõsiselt mõelda ELILi ettepanekule kaardistada ka Hiiumaa hoonete ja rajatiste ligipääsetavust.

Kuigi eraldi liikumispuudega inimeste ühing Hiiumaal puudub, on koja näol hea koostööpartner olemas. Samuti loodab projektimeeskond heale koostööle ka Hiiumaa omavalitsuste liiduga.

0 comments: