BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

teisipäev, 27. november 2007

Väikelaevad merehädas

2007. aasta navigatsioonihooajal päästsid Lääne Piirivalvepiirkonna piirivalvurid merehädast kakskümmend kaheksa väikelaevameeskonda, mis on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kolme aluse võrra väiksem.
Hiiumaa lähedalt päästeti suve jooksul viie (5) aluse meeskonnad. Mootoririkke tõttu abistati kahe kaatri meeskonda, sõukruvi purunes ühel kaatril ning madalikule sõitsid kaks lõbusõidujahi meeskonda.


Tavaliselt on merehätta sattumise põhjused tingitud navigeerimisvigadest, aga viimastel aastatel tuleb merel tihti ette ka kaatrite või jahtide mootoririkke juhtumeid. Ilmselt tuleb see sellest, et välismaalt ostetakse sageli odav sõiduriist, mis seal on juba oma aja enam- vähem ära elanud ning vajaks kapitaalremonti. Meie heauskne ostja on aga õnnelik, et sai odavalt luksusliku meresõiduvahendi.


Samuti on väikelaevajuhte, kes ei tunne piisavalt hästi merel kehtivaid sõidureegleid. Siinkohal tasub meelde tuletada, et merele minnes kontrollige alati oma ujuvaluse tehnilist seisundit. Jälgige, et navigatsiooni- ja raadiosideseadmed oleksid töökorras, vajalikud merekaardid, pääste- ja pürotehnilised vahendid olemas ning kindlasti kandke kaasas mobiiltelefoni, mille aku on täidetud.


Meresõidualaseks täiendkoolituseks on soovitav külastada veebilehte http://www.nupuklubi.ee/images/VL/start.htm


Vastavalt Meresõiduohutuse seaduse § 2 lõikele 3, loetakse väikelaevadeks veesõidukeid kogupikkusega 2,5- 24 meetrit, mida kasutatakse vaba aja veetmiseks (näiteks paat, purjejaht, kaater ja muu selline), sõltumata registrikuuluvusest.

0 comments: