BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

kolmapäev, 30. mai 2007

Plastik ja jäätmete kodus põletamine

Jäätmete kodus põletamine – kasu asemel kahju

Mõistusega inimesest hakkab saama tarbiv inimene. Järjest suurem tarbimine hoogustab küll majandust, kuid toob kaasa jäätmetekke. Osta mida iganes, ikka kipub sellest midagi üle jääma. Ka juba soetatud esemeid vahetatakse kiiremini välja või visatakse ära.

Rahvusvaheliselt üldtunnustatud põhimõtete järgi on esmatähtis jäätmeteket hoopiski vältida. Teises järjekorras on soovitatav jäätmeid taas- ehk korduskasutada. Jäätmete kõrvaldamine, sh ladestamine on kindlasti üks ebasoovitavam käitlusviis.
Majades, kus on küttekolle või muu põletamisvõimalus, kiputakse vähemalt osa jäätmetest ära põletama. Papi, paberi ja puidu põletamine on keskkonnakaitseliselt aktsepteeritav, kuid muude jäätmete, eriti plastide põletamine on meie ümbritsevat keskkonda kahjustav.

Plastide põlemisel tekivad mürgised ühendid
Plastide keerulist ja muutlikku koostist arvestades tuleks nende kodus põletamist täielikult vältida. Tõsi, mõne kilekoti, nn PE-de (polüeteenplastid) väikeses koguses maksimaalse tõmbega ja kõrgel temperatuuril põletamine suuremat ohtu ei kujuta. Kuid suures koguses seguplastide põletamine, seda just madalal temperatuuril ja puuduliku tõmbega, on ohtlik, sest osa plaste ei põle ära, vaid need aurustuvad ja võivad kondenseeruda korstnas. Tagajärjeks on suitsulõõri selline ummistumine, et korstnapühkija soovitab kogu korstna uuega asendada...
Korsten on aga veel väike mure. Mittetäielikul põlemisel tekib isegi tavaliste PE-plastide puhul hoopis ohtlikumaid, lausa kantserogeenseid ehk vähkitekitavaid ühendeid. Üks vanemaid kasutuses olevaid plaste on polüvinüülkloriid PVC, millest on tehtud näiteks vanad heliplaadid. PVC-d ei kasutata enam kuigi palju pakendites, küll aga ehitusmaterjalides (aknad, uksed, lae-põranda-seina profiilid ja katted, kaablite isolatsioon jms). Selle materjali kodusel põletamisel tekib kindlasti dioksiine. Teatmeteosed ütlevad, et dioksiinide puhul on tegemist ühe kõige mürgisema ühendiga, mida inimene on suuteline tekitama – ja seda just kodusel jäätmepõletusel. Dioksiine võib tekkida ka teiste kunstmaterjalide, nt kummide põletamisel.
Seega – mõne üksiku kilekoti või nn komposiitpakendi (papp ja kile) kõrgel temperatuuril põletamine ei ole suur patt, muu plastmaterjali kodus (ahjus, kaminas, lõkkes) põletamise korral on aga tegemist otsese keskkonna mürgitamisega, mis ohustab ka inimesi.
Jäätmepõletusel on oma koht jäätmekäitluses – kuid seda spetsiaalsetes kaasaegsetes tehastes, kus kõik keskkonnaalased ohud on välditud. Ilmselt jõutakse Eestis niikaugele lähema viie aastaga.

Kuidas siis jäätmetega toime tulla?
• Sordi jäätmeid juba tekke kohal ning kasuta jäätmete taaskasutussüsteeme (jäätmejaamad, jäätmekogumispunktid), isegi kui need ei asu päris koduukse kõrval!
• Küsi rohkem lisa kohalikust omavalitsusest!
• Ära põleta jäätmeid!
• Ära viska jäätmeid teepervele või metsa alla!
• Ära sokuta neid kellegi teise konteinerisse!
• Liitu korraldatud jäätmeveoga, nii ei koorma sa oma jäätmetega teisi inimesi ja keskkonda.
See kõik ei ole üldse keeruline, vaid arusaadav ja loogiline tegevus igale mõistusega inimesele. Ehk igaüks saab jäätmete ohutu käitlemisega hakkama. Ka ostlemisest võib rahuliku südamega rõõmu tunda, kui on selge, et tarbimisega kaasnevad jäätmed on keskkonnasõbralikult käideldud.

Plastide välimääraja (Sellist märgistust kannavad plastist tooted.)
PET Polüetüleentereftalaat – gaseeritud jm karastusjookide pudelid, valmistoidukarbid
HDPE Kõrgtihe polüetüleen – mitmesugused pudelid (ketšup, majonees jms), kodus kasutatavad kemikaalid (pesuvahendid, šampoonid jms)
PVC Polüvinüülkloriid – kaubakastid, toidupakkekile, mineraalvee ja šampoonipudelid
LDPE Madaltihe polüetüleen – kilekotid, toidu pakkekile
PP Polüpropüleen – või- ja margariinikarbid, valmistoidukarbid
PS Polüstüreen – jogurti-, kreemide jms topsid, vahtalused lihale, puuviljadele, joogitopsid jm. OTHER Muu plastik – kõik plastid, mis ei kuulu eelnevate hulka, näiteks melamiinvaikudest toodetud plastid, mida kasutakse plastitaldrikute ja topside valmistamiseks

Kaili Kuusk,
Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna nõuniku kt

0 comments: