BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

kolmapäev, 30. mai 2007

29.05 Rudolf Tobias – 134

Rudolf Tobias – 134

“Vasarad meil vuhisegu,
ääsituli tuhisegu.
Süsi kandke,
kolde pange,
lõõtsa, poisid, vajutage,
leeki, leeki õhutage.”

Nii laulis oma tuntud laulus “Noored sepad” noor helilooja Rudolf Tobias möödunud sajandi algul.
Tänavu, 29. mail möödub 134 aastat helilooja ja organist Rudolf Tobiase sünnist.
Rudolf Tobias sündis Hiiumaal, Käinas, Käina kiriku organisti Johannes Tobiase pojana. Tee muusikuks viis teda üle Kullamaa, kuhu Tobiased olid kolinud, Haapsalu ja Tallinna Peterburi, kus ta omandas helilooja ja organisti kutse.
Rudolf Tobiase õpetajateks olid tuntud Vene helilooja ja pedagoog Nikolai Rimski Korsakov ning orelikunstnik Louis Homilius. Rudolf Tobiase andekus ilmnes peagi. Erilised võimed olid tal improvisatsioonis. Pärast konservatooriumi lõpetamist töötas ta mõnda aega Peterburis, seejärel Tartus ja viimaseks elukohaks jäi Saksamaa, kus ta 29. oktoobril 1918. aastal suri.
Rudolf Tobiase looming on mitmekesine ja huvitav ning paljudel aladel on ta olnud Eesti muusikas teerajaja.
Tema loomingu tippudeks on monumentaalne oratoorium “Joonase lähetamine” ja koorilaul “Eks teie tea, et teie Jumala tempel olete”.
Oratoorium “Joonase lähetamine” on piibliaineline teos, mis räägib injimese kujunemisest ausaks ja ustavaks Jumalale.
Helilooja on loonud palju muudki huvitavat, nagu koorilaul “Vasar”, “Noored sepad”, “Murtud roos”, “Teel”, “klaverikontserdid – moll”.
Oli tulemas Rudolf Tobiase 120. sünniaastapäev, kui Kärdla R. Tobiase nimelise muusikakooli õpetajad tulid välja ideega hakata korraldama R. Tobiase nimelisi klaveriõpilaste konkursse, mis algul toimusid kahe aasta tagant, tänavu (õigemini aastal 2008 kolme aasta järel.
Ka tuldi mõttele, et uue klaveripala, mille esmaesitus toimuks konkursipäeval, s.o maikuu lõpul, võiks kirjutada tuntud helilooja.
Praeguseks on konkursse toimunud juba 1993. aastast seitse ja palad on loonud: Erkki-Sven Tüür “Mõeldes Hiiumaast”, Ester Mägi “Kassari kadakad”, Eino Tamberg “Nokturn”, Raimo Kangro “Sinilinnu variatsioonid”, Anti Marguste “Kõpu tuletorni tants”, Rene Eespere “Rivaalid”, Alo Põldmäe “Ristna tuletorn”. Uued palad on lubanud kirjutada 2008. aastaks noored heliloojad Helena Tulve ja Tõnu Kõrvits.
Konkurss, mis algas tagasihoidlikult on kasvanud rahvusvaheliseks, haarates väikeste lastekoolide õpilasi Saksamaalt, Rootsist ja Soomest.
EVALD TERAS

0 comments: