BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

neljapäev, 29. aprill 2010

29. aprill Meri, rand ja Saaremaa Enn Kunila kollektsioonis

Kuressaare Raegalerii ja Enn Kunila Pressiteade 29.04.2010

Täna avatakse Saaremaal näitus „Meri, rand ja Saaremaa Enn Kunila kollektsioonis“

Täna, 29. aprillil kell 17 avatakse Saaremaal Kuressaare Raegaleriis (Tallinna tn 2) näitus „Meri, rand ja Saaremaa Enn Kunila kollektsioonis“, kus on eksponeeritud 21 maalist koosnev valik Ants Laikmaa, Konrad Mägi, Nikolai Triigi, Richard Uutmaa, Eerik Haameri, Olev Subbi ja teiste oluliste kunstike maale aastatest 1910-2007.

Näituse kujundaja on kunstnik Olev Subbi. Väljapanekut täiendab kunstiteadlaste Liis Pählapuu ja Eero Epneri toimetatud ja Angelika Schneideri kujundatud näituse kataloog „Meri, rand ja Saaremaa Enn Kunila kollektsioonis“.

„Mul on hea meel Saaremaale kui kunstnike ühte meelispaika tuua tagasi nende meistrite looming, kelle elus ja loometöös on olnud Saaremaal eriline koht. Saaremaal oli oluline roll Konrad Mägi loomingus ja kogu Eesti maastikumaali kui žanri kujunemisel. Saaremaa imekaunis loodus on mõjutanud ka paljude teiste Eesti oluliste kunstnike loometeed. Suur rõõm on tuua Saaremaa kunstipubliku ette saarlase Eerik Haameri maalid, mille hulgas on ka Saaremaale tagasivaate maal „Vaika maastik“,“ ütles kollektsiooni omanik Enn Kunila.

Näitusel on esindatud eesti klassikalise maalikunsti autoritest Ants Laikmaa, Konrad Mägi, Andrei Jegorov, Roman Nyman, Nikolai Triik, Johannes Võerahansu, Richard Uutmaa, Eerik Haamer, Richard Sagrits, Evald Okas ja Olev Subbi.

Eesti ühe olulisema erakollektsiooni looja Enn Kunila kogu koosneb peamiselt eesti traditsioonilisest maalikunstist. Kunila kogu töid on eksponeeritud mitmetel olulistel näitustel, sh Eesti kunsti esindusnäitusel Pariisis 2001. aastal, Kumu näitusel „Grand Tour. Eesti kunstnikud Itaalias“ 2008.-2009. aastal ning sel aastal suurt publikuhuvi kogenud Enn Kunila klassikalise maalikunsti näitusel Tallinna Kunstihoones.

Käesolev on Enn Kunila kunstikollektsiooni kuues näitus, millest igaühega on kaasnenud mahuka kunstialbumi väljaandmine. Kunila esimene, 2004. aastal esitletud tööde valik kandis pealkirja „Pühapäev”, 2007. esitles ta algul Hiiumaal ja seejärel Tallinnas näitust ja kunstialbumi „Igatsus ja kohalejõudmine. Töid Enn Kunila kogust”. Kolmandat, Eesti Vabariigi 90. aastapäevale pühendatud näitust ja kunstialbumit „Paar sammukest rändamise teed“ tutvustas Kunila 2008. aastal Hiiumaal. Neljandat näitust ja koguteost „Kölerist Subbini. 150 aastat eesti klassikalist maalikunsti Enn Kunila kogust“ esitleti sel aastal Tallinna Kunstihoones. Kunila tutvustas viiendat näitust ja kataloogi „Valik moodsa kunsti klassikat Enn Kunila kogust“ tänavu Hiiumaal.

Enn Kunila on Eesti Kunstimuuseumi Kunstisõprade Seltsi juhatuse esimees alates selle loomisest 2007. aastal. Eesti Muuseumiühing tunnustas 2009. aastal Enn Kunila tegevust Eesti Muuseumide Sõbra tiitliga. Ettevõtja Enn Kunila on tööstus-, kaubandus- ja kinnisvarainvesteeringute grupi NG Investeeringud üks juhte ning AS Liviko, AS Balbiino ja Tallinna Kaubamaja Kinnisvara AS nõukogu esimees. Kunila on valitud Eesti Toiduainetööstuse Liidu volikogu esimeheks.

Näitus „Meri, rand ja Saaremaa Enn Kunila kollektsioonis“ on Kuressaare Raegaleriis (Tallinna tn 2) avatud T-R kl 10-17 ja L kell 10-15 alates 30. aprillist kuni 26. juunini 2010.

0 comments: