BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

neljapäev, 29. aprill 2010

9. mai emadepäevakontsert Tallinnas

EMADEPÄEVA HEATEGEVUSKONTSERT KOGUB RAHA AUTISTLIKE LASTE PÄEVAKODU RAJAMISEKS

Emadepäeval, 9. mail, korraldab Elion Raekoja platsil Tallinnas taas emadepäeva heategevuskontserdi. Sel aastal kogutakse annetusi Aktiviseerimiskeskusele Ave, et aidata kaasa Eesti esimese autistlike laste päevahoiukeskuse rajamisele. Annetada saab kuni 9. mai õhtuni telefonidel 900 6001 (annetus 25 krooni) ja 900 6002 (annetus 100 krooni).

Ann Rajaver, MTÜ Aktiviseerimiskeskus Ave tegevusterapeut ja autistlike laste päevakodu idee autor räägib, et autistliku lapse pere elu on tunduvalt keerulisem tavalise pere elust. „Autism ehk endassesulgumus on psüühiline häire, millele peetakse iseloomulikuks eemaldumist omaloodud fantaasiamaailma, suhtlemishäireid ning tavalisest erinevat maailmatunnetust. Seetõttu vajab autistlik laps igapäevaselt tavapärasest märksa enam tähelepanu,“ selgitab Rajaver.

Rajaveri sõnul võimaldaks päevahoiu teenus pakkuda autistlike laste vajadustele kohandatud keskkonnas arendavaid tegevusi spetsiaalse väljaõppe saanud spetsialistidelt. „Samuti on üheks päevakodu eesmärgiks nõustada ja koolitada autistlike lastega peresid,“ ütles Rajaver. Esimene omataoline päevakodu on plaanis rajada Tallinnasse ning on asetada rõhk 2-7a lastele. „Tulevikus näeme vajadust rajada veel mitu spetsiaalset päevakodu ka teistesse linnadesse,“ lisas Rajaver.

„Autismi täpseid põhjuseid ei teata, kuid leitud on seoseid näiteks mürkide, raskemetallide ja ka alkoholismiga, mis viitavad laiematele keskkonna- ja sotsiaalprobleemidele. Nende probleemide lahendamine on meie kõigi asi, nagu peaks olema ka autistlike laste ja täiskasvanute toetamine,“ selgitas Elioni juhatuse esimees Valdur Laid.

Autismispektri häirega laste arv on maailmas viimastel aastatel kasvanud. Eestis diagnoositakse aastas keskmiselt 25 uut autismijuhtu, neist enamik lastel. Sotsiaalministeeriumi kantsler Marelle Erlenheimi sõnul näitab see number, et autistlike laste päevakodusid on kindlasti vaja. „Iga laps on eriline. Üks on aga ühine – iga laps tähendab emale suurt rõõmu, aga ka vastutust,“ ütles ta. „Autismiga laste kasvatamine lisab vastutust juurde, ent rõõm lapsest ja tema väikestestki edusammudest võib olla seda suurem,“ lisas Erlenheim.

Elion korraldab emadepäeva heategevuskontserti juba 11. aastat järjest. Sel aastal astuvad kontserdil üles Hedvig Hanson, Ines, Malcolm Lincoln, Ivo Linna ja Rock Hotel, Eesti Raadio laululapsed jt. Kontserdi ülekannet saab vaadata 9. mai õhtul ETV-s algusega kell 19.30. Käesoleval aastal annetab Elion omalt poolt autistlike laste päevahoiukeskuse toetuseks 50 000 krooni, mis antakse üle 9. mai kontserdil. Heategevuskampaania kohta saab lisainfot aadressil www.elion.ee/emadepaev.

Viimastel aastatel on Elion emadepäeva heategevuskontsertidega kogunud raha kõnniroboti ostmiseks, alaealiste emade haridustee jätkamiseks ja Lääne-Tallinna Nakkuskeskuse protseduuride toa remondiks ja sisustamiseks.

2002. aastal loodud MTÜ Aktiviseerimiskeskus Ave tegevuse eesmärgiks on puuetega laste ja noorte, nende perede rehabiliteerimine, aktiviseerimine, toetamine ning nõustamine, samuti puuetealane preventsioon tervikuna.

0 comments: