BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

neljapäev, 22. aprill 2010

Käi Jala! 15. mai

Käi Jala! Tervisekõnd, MTÜ Spordiklubi Liikumine
Pressiteade 15.04.2010

Käimine on moes

15. mail algab Käi Jala! kevadkampaania, mille eesmärk on tõsta inimeste liikumisteadlikkust ning füüsilist aktiivsust oma igapäeva tegevustes.

Peagi algava Südamenädala teema on sellel aastal ülekaalulisus kui südamehaiguste oluline riskitegur. Kümne aasta jooksul on ülekaaluliste ja rasvunud naiste hulk Eestis kasvanud 38%-lt 45%-ni ning meeste hulk 43%-lt 56%-ni. “Eriti muret tekitav on 2009. aasta tervisekäitumise uuring, mille tulemusel 5-ndate klasside õpilastest on ülekaalulised juba 14%.” räägib Haigekassa Tervishoiu peaspetsialist Sirje Vaask ja paneb südamele, et vanemad on siinkohal lastele suurimaks eeskujuks: “laste ülekaalulisuse ohjamiseks ning tervislike eluviiside kujundamiseks kaasake ka lapsed liikumisharrastusse, minge koos perega välja liikuma!”.
“2009.aastal raviti vereringeelundite haigusi 104 000 inimesel. Haigekassa kulud vereringeelundite haiguste raviks olid 2009. aastal 1,4 miljardit krooni, sellest tööealises eas (20-64) isikuid 51000, rahaline kulu üle 500 miljoni krooni.” nentis Sirje Vaask.

Käi Jala! eestvedaja Kätrin Karu toob välja: “Liikumisaktiivsus peaks väljenduma lisaks regulaarsele treeningule ka igapäevases mõõdukas liikumises päeva jooksul, kuid just seda kiputakse tänapäeva mugava elustiili juures unustama.” ja lisas, et just tempokas käimine on üks parimaid liikumisviise ülekaalulisuse vastu võitlemisel.

Liikumisaktiivsus on olnud aastaid Eestis madalseisus, erinevad rahvaspordi üritused pole olukorda parandanud, vajame uusi lähenemisi ning eri osapoolte vahelist reaalset koostööd“ ütles Käi Jala! algataja Kätrin Karu.

Käi Jala! püüab sotsiaalse algatusena tõhusalt muuta Eesti ühiskonna hoiakuid, kaasates ärisektori professionaalse kompetentsi, avaliku sektori toe ning mõlema rahastuse. “Meie jaoks on oluline, et meie organisatsioon aitaks ühiskondlikku probleemi liikumisharjumuse näol uuel ja paremal moel lahendada ning et see oleks tõendatav” rääkis Kätrin Karu ning lisas, et tähelepanu tuleb keskendada sellele, et inimesed teadvustaksid, et ennetustöös saavad nad ise kõige rohkem ära teha vaadates kriitiliselt üle oma liikumisharjumused.
Ka Tiina Beljaeva Kultuuriministeeriumist nõustub: “On vaja, et suureneks meie igapäevane nö. olmeliikumine ja selleks on Käi Jala! algatus igati tervitatav.” Jaanus Vool Medicumist lisas: “Alustada tuleb liikumisega mõõdukalt, muidu olete paari kuu möödudes uute vaevustega perearsti vastuvõtul.”

Kätrin Karu sõnul tuletatakse kampaaniaga inimestele meelde, et tervis ja tervislik heaolu ei ole püsiv nähtus ning selle säilitamiseks saame väga palju ise ära teha. Meediakanalites levitatav info peaks panema kõiki enda käest küsima, kui vastutustundlik ma enda tervise suhtes olen ja teadlikumalt liikuma suunama“ sõnas Kätrin Karu.

Registreerimine Käi Jala! Tervisekõnni kevadvõistlusele juba käib ning kõik kevadel registreerujad võistlevad sügisvõistlusel tasuta. Treeningpäeviku kasutamisõigus säilib kuni 2011 aasta kevadeni. “Muudatuse eesmärk on anda osalejatele veelgi paremad võimalused regulaarse liikumisharrastuse kujundamiseks” räägib ürituse korraldaja Kätrin Karu.

0 comments: