BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

neljapäev, 29. aprill 2010

ML õnnitlused, lõpetajad avalikud

Maaleht 29.aprill 2010

Andmekaitse: Juubilari võib ka edaspidi õnnitleda ja koolilõpupildi Internetti üles riputada

Andmekaitse inspektsiooni peadirektor Viljar Peep avab intervjuus Maalehele oma asutuse töö telgitaguseid. Ehkki ta leiab, et inimeste eraelu kaitsmisel keeratakse meil tihtipeale vint üle, on Eesti ses osas siiski üks liberaalsemaid riike.

Eestis on maailma kõige lühem teabenõude täitmise tähtaeg, mis on võimalik ainult tänu sellele, et teave on digitaalne. Eesti on ka ainuke riik, kus erakondadesse kuulumine ripub Internetis avalikult üleval, loetleb Peep.

Ometi kuuleb üha enam, et andmekaitse keelab seda ja teist. Et ei tohi näiteks inimesi raadio teel õnnitleda, sest siis saavad teised teada, kui vana mõni proua tegelikult on. Samuti on mõned koolid koristanud andmekaitse inspektsiooni nõudel igaks juhuks oma kodulehelt ära lõpetajate nimekirjad ja klassipildid.

“Õnnitluste keeld ei tulnud meie majast,” ütleb Viljar Peep. “Küsimus on selles, kas õnnitluste koostamine omavalitsuse poolt on avalik ülesanne, milleks neile on avatud tasuta ligipääs rahvastikuregistrile. Ainus asi, mida me oleme sünnipäevade teemal eales teinud, oli kahtluse väljendamine rahvastikuregistri sellise kasutuse suhtes.

Lõpetajate nimekirjade ja klassipiltide avaldamist ei ole inspektsioon aga kuidagi piiranud.

Aga millest see tuleb, et andmekaitse inspektsiooniga seondub nii palju arusaamatusi?

0 comments: