BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

reede, 12. märts 2010

Eesti 2011 a MATKA partnermaa

EAS pr 21. jaanaur 2010

Tänasest 24. jaanuarini toimub Helsingi messikeskuses Põhjamaade suurim rahvusvaheline turismimess MATKA 2010, kus Eestile antakse aastaks 2011 partnermaa staatus, mis tähendab meile tuleval aastal senisest suuremaid reklaamivõimalusi Soomes.

“MATKA 2011 partnerlus sisaldab laialdast meedia- ja turunduskoostööd. Järgmine aasta on Eestile kultuuripealinna tõttu eriline, partnermaa staatus võimaldab Soome lõpptarbijale, kellest sõltub kogu meie turismisektor, edukamalt sõnumeid viia ja anda neile inspiratsiooni vaatamata korduvatele külastustele taas üle lahe põigata,” ütles EASi turismiarenduskeskuse direktor Tarmo Mutso. “Koostöös Helsingi MATKA messi korraldajaga soovib EASi turismiarenduskeskus partnermaaks olemise aasta jooksul lõpptarbijale ja meediale laiemalt tutvustada uusi turismiteenuseid ja -võimalusi, tõsta esile põnevaid külastuskohti Eestis, samuti tuleb Eesti väljapanek Helsingis aastal 2011 ulatuslikum.”



Lähinaaber Soome on Eesti turismisektorile kõige olulisem sihtturg – peaaegu pool kõigist Eesti külastajatest on soomlased. 2009. aasta jaanuarist novembrini kasvas soomlaste ööbimiste arv Tallinnas 3%, Pärnus 2% ja Lääne-Virumaal oli kasv isegi 82%. Soomlaste ööbimised vähenesid Saare maakonnas (-20%). Eestis kokku püsisid soomlaste ööbimised aasta 2008. aasta tasemel (-0,5%), samas kui kõigi välismaalaste ööbimised Eestis kokku vähenesid mullu jaanuarist novembrini kokku 7%. Soomlastest ööbijate kasv Eesti majutusasutuses kasvas samal perioodil 2%. „Olukorras, kus enamik turge langeb, on suurima turuosaga soomlaste hulga säilitamine või isegi kasvatamine sektorile ja meie majandusele suure tähtsusega. Ööbimised on küll 0,5% langenud, kuid ka see on tänases olukorras siiski äärmiselt hea tulemus,“ kommenteeris Mutso.

Tänavuse MATKA messi teemaks on ”Turism kui kultuuride säilitaja” ja Eesti osaleb Helsingi messil 19. korda. Eesti ühisstendi suurus on 70 ruutmeetrit, see valmis mulluseks MATKA messiks ja pälvis kohe ka korraldajapoolse tunnustuse. Stendil on metsakeskkond, mis kutsub oma sõbraliku salapäraga inimesi Eestiga lähemalt tutvuma. Lisaks pakuvad põnevust piiluaugud, läbi mille on võimalik kaeda Eesti elu erinevaid aspekte. „Eesmärgiks oli luua keskkond, mis kannaks endas ideed – Eesti on väike, kuid siin leidub palju huvitavat ja erilist,“ iseloomustas Mutso. Kontseptsiooni autor on Iir Hermeliin ning reklaamibüroo Tank, teostajaks Ekspodisaini AS. Sama stend käis ka äsja lõppenud messil Norras ning sai seal samuti parima stendi tiitli.

Tänavusel MATKA messil on infojagamise mõttes kaetud kogu Eesti: koos EASi turismiarenduskeskusega töötavad Eesti ühisstendil SA Põhja-Eesti Turism, MTÜ Lääne-Eesti turism, SA Lõuna-Eesti Turism, MTÜ Eesti Maaturism, Narva linn, SA Tartumaa Turism, Laulasmaa Resort OÜ, Hotell Draakon, Heino Tours OÜ, restoranid Olde Hansa ja Clazz ning Tallinna ettevõtlusameti turismiosakond. Kultuuripealinna Tallinn 2011 meeskond jagab esimest korda Soome turul kultuurihuvilistele täpsemat infot aastal 2010 ja 2011 Tallinnas toimuva kohta. Lisaks ühisstendi eksponentidele osaleb Helsingis toimuval MATKAL mitmeid teisi Eesti turismiettevõtteid ja organisatsioone.

EASi turismiarenduskeskus jagab stendil Eestit tutvustavaid üldmaterjale ning esitleb novembris lõppenud Soome kampaaniast lähtudes soomlastest Eesti-huvilistele võimalust hakata nn vironaudiks. Kampaania „Vironautti – Virosta nauttii!“ peategelaseks oli astronaudiga sarnane seiklushimuline „vironaut“, kes soovib Eestist leida uut ja põnevat ja jagab nagu kosmonaut tagasi maale tulles oma kogemusi teiste huvilistega Vironautti sotsiaalvõrgustiku kaudu (www.visitestonia.com, www.vironautti.fi).

MATKA 2010 turismiala on avatud kõigepealt professionaalidele (21. jaanuaril 9.00-19.00 ja 22. jaanuaril 9.00-12.00) ning seejärel nii professionaalidele kui ka lõpptarbijatele (22. jaanuaril 12.00-19.00 ning 23. ja 24. jaanuaril 10.00-18.00). Publikupäevadel oodatakse kõiki külastajaid igal täistunnil loosimistele, kus auhinnad on välja pannud ühisstendi eksponendid. Lisainfot messi kohta jagab MATKA 2010 veebileht www.finnexpo.fi/matka.

Eesti kui reisisihi tutvustamist kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

0 comments: